Transformare miraculoasă a unei clădiri importante din Buzău

O mai recunoașteți ? A fost zeci de ani o ruină, gata oricând să se prăbușească.

Asta, deși are o valoare inestimabilă pentru un orășel precum Buzăul.

A găzduit inclusiv regi și regine!



Primăria Buzău a întocmit anul trecut proiectul de reabilitare. Anul acesta a găsit bani și constructor. Azi, după zece luni de lucrări, ruina arată așa:

Vedere dinspre parc a Casei de Oaspeți din complexul Alexandru Marghiloman
Împreună cu Vila Albatros, Casa de Oaspeți va fi o frumusețe a orașului Buzău!

Constructorul de la Iași, împreună cu subcontractorul de la Buzău, AGI Construct, au ca termen de finalizare luna februarie.

C-tin Toma, primar Buzău: „Ne-am gândit să păstrăm specificul Casei de Oaspeți, care a găzduit-o inclusiv pe Regina Maria. La etaj și la mansardă vor fi șase unități de cazare în regim hotelier. La parter vor funcționa o cafenea, un mic restaurant, recepția și bucătăria. La cafenea se va servi și celebra cafea Marghilomana, fiartă cu rom sau coniac”.

În „Povestea vieţii mele”, Regina Maria a descris cu nostalgie vizitele la Buzău, pe domeniul Marghiloman. Era pasionată de caii de rasă, îi plăceau grădinile englezești, dar şi viaţa rurală. Culegea căpşuni şi admira frumoşii trandafiri din parcul care, pe atunci, era printre cele mai frumoase din România. Regina Maria îndrăgea și ritualul preparării celebrei cafele ”marghilomana”

În cadrul aceluiași proiect, se reabilitează și „Grajdurile lui Marghiloman” de peste drum:

Și aici, la interior, transformarea este remarcabilă. Grajdurile lui Marghiloman nici nu mai aveau acoperiș
Muncitorii lucrau și azi. La începutul anului viitor beneficiarul va fi chemat la recepție

„Grajdurile lui Marghiloman” vor funcționa de anul viitor ca spațiu expozițional – două din cele trei pavilioane. Partea din spate va servi, ocazional, de grajd – când va găzdui în zilele festive câțiva cai de rasă și ponei (cu care se vor face, precum odinioară, plimbări pe aleile din parc).

Un al treilea proiect în desfășurare, tot în Parcul Margiloman, vizează refacerea Casei Grădinarului. Aici copiii din Buzău (și nu numai) vor putea planta și îngriji cu mânuțele lor flori și legume. Casa Grădinarului va avea în jur teren fertil, seră și alimentare cu apă din Iazul Morilor.


O altă clădire cu valoare istorică recuperată de orașul Buzău este și Bazarul, care va funcționa – de anul viitor – ca prim sediu al Primăriei Buzău:


Pentru recuperarea acestor clădiri de patrimoniu și repunerea lor în circuit (istoric, cultural, turistic, educativ) cei din Primăria Buzău merită felicitări.

Buzăul își recuperează frumusețea și identitatea.

La rând stau și alte proiecte (similare) importante: canalul Iazul Morilor (cu trotuar pentru plimbare și pistă de biciclete), turnul Palatului Comunal (vizitare și vedere panoramică), vechea sinagogă, turnurile de apă din Crâng (cu observator astronomic) etc.

Citește și:

loading...

5 comentarii la „Transformare miraculoasă a unei clădiri importante din Buzău

  • Miraculos, fabulos, dar e mai mult modernizare decât restaurare. Asa o fi viziunea, dar era mai bună o poză.

    Răspunde
  • Vesnicul contractant Agi C. Exista institutie de stat care sa nu fi fost renovata, modernizata fara aportul lor? Mai au si vreun alt contract in afara de cele cu primarii?

    Răspunde
    • Da, au și contracte private, au mansardat un bloc pe Lenin, de mai bine de 10 ani și n-au vândut nici până acum !

      Locuința personala a familiei, de pe Răscoalei, se pune ?!

      Răspunde
  • Cu tot respectul dar regina venea la Marghiloman pentru alte nevoi! Așa ca mai lăsați-o moarta cu marea regina! Cât despre marele conac, acesta arată urat și in poze de arhiva din anii 30”! Săracul nu avea bani sa o zugrăvească! Topic la romani sa-ți lași proprietățile negre și urate {vezi blocurile din România}! Dar uite ca acum pe banii romanilor se reabilitează! Eu dacă as fi urmașul lui Marghiloman as revendica palatul!

    Răspunde
  • Toate bune si frumoase. Dar nu ne-ai spus și cine va administra afacerea cu hotel și cafenea. Primaria? Prin nu știu ce firmă patronata dee ea? Atunci totul e clar!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.