Un atu și două dezavantaje pt. Toma

Se știe deja, duminică 3 octombrie buzoienii vor fi invitați să voteze fuziunea orașului Buzău cu comuna Țintești.

Ce se mai știe e că pentru a trece proiectul are nevoie ca 32.000 de buzoieni din mun. Buzău să intre în cabinele de vot.

Un atu și două dezavantaje

De ce e nevoie de 32.000 de votanți ? Pentru că în listele electorale orașul Buzău figurează cu 107 mii de cetățeni cu drept de vot. Iar 30% (cvorum necesar ca referendumul să fie aprobat) înseamnă 32.000 de votanți.

Un atu

La ultimele alegeri locale (septembrie 2020) prezența la vot a fost de 36,28% cu 38,9 mii de votanți. Cifre bune în condițiile epidemiei Covid care a făcut ca sute/mii de buzoieni (?) să rămână acasă de teama infectării.

În octombrie 2021, pare că teama de Covid va (mai) dispărea, astfel că la vot ar putea veni mai mulți buzoieni.

Două dezavantaje

1) Cifra de 107 mii de buzoieni de pe listele electorale e una umflată față de numărul real al buzoienilor care locuiesc în oraș și au drept de vot. La recensământul din 2012 a reieșit că în oraș locuiesc 115 mii de buzoieni. Dacă scădem cei 25 de mii de elevi din oraș, rezultă un număr de doar 90 de votanți (și nu 107 mii câți apar pe listele electorale).

În plus, din 2012 (când s-a făcut ultimul referendum) numărul buzoienilor din oraș a mai scăzut: alte plecări în străinătate (emigrație), unii orășeni și-au făcut casă cu curte la țară plus sporul natural negativ. Rezultă că în oraș ar fi cu adevărat între 80 și 90 de mii de votanți și nu 107 mii – câți sunt trecuți pe liste.

2) Față de alegerile locale, unde au votat și buzoienii simpatizanți ai altor partide/candidați (29,7 mii de voturi Toma + 8,3 mii restul candidaților) la referendum există riscul ca peneliștii, useriștii, pemepiștii, etc. să stea acasă.

Concluzie

Ca referendumul să treacă e nevoie ca primarul Toma să-și facă:

1) o echipă de campanie teribilă, Ciolacu și Neagu să se implice și ei, ca și întregul popor pesedist

2) Toma să-i bucure pe buzoieni cu ceva realizări importante în oraș în această perioadă

3) Primarul trebuie să fie gentil cu adversarii politici – în speranța că va convinge câteva mii dintre ei să vină la vot.

Citește și:

13 comentarii la „Un atu și două dezavantaje pt. Toma

  • HAI SA VA LAS UN COMENTARIU ..POTRIVIT INSTITULUI DE STATISTICA 2011 DEE TINTESTI 4961 … CITIT DVS SI VA MINUNATI DE CONDITIILE EXTRAORDINARE ….REFERENDUMN ‘100 LA SUTA AR TREBUI DIN ARTICOL REIESE CA LEGEA ADMINISTRATIEI TREBUIE MODIFICATA URGENT DECI MAI PUTINI SENATORI ,DEPUTATII, CUMPANIE HAI SA GLUMIM SI APROPO CE MARE SMECHERIE FAC BUZOIENII DACA VICEPRIMAR APARE PRIMARUL DE LA TINTESTI????? CE LOCURI DE MUNCA ?? TERENURI AGRICOLE IEFTINE …PRET BAROSAN DUPA referendum caricatura de fapt….SUCCES LA REFERENDUM SPRE PROGRES SI CIVILIZATIE A DA GREEN TOT PE ACOLO ISI DUCE ECONOMIA…..

    Răspunde
  • Uitati o stire:
    Municipiul Buzau a platit 295 Lire sterline taxa pentru a fi nominalizat, alaturi de singurul celalalt oras participant, Paris, la premiile The Transform Awards Europe 2021, categoria Best place or nation brand (This award recognises the brand journey made by a nation or a place. Entries could be from national, regional, city or district level). Premiile sunt decernate de catre revista Transform Magazine. Sloganul partipant este Buzau-oras deschis. Cautati pe Google si vedeti care sunt primele rezultate cand se cauta ORAS DESCHIS sau OPEN CITY.
    Pentru aceasta ineptie s-au platit 20.000 lei (asta era premiul anuntat la momentul concursului de idei).
    Altfel spus, Buzaul e gata sa primeasca cu onoare medalia de argint, fiind doar doi concurenti, ca si aia de aur mare valoare n-ar avea. Cu asta se ”lauda” primarul nostru pe Buzau City Report.
    Premiile castigate de catre A3 la New York Festivals sunt pe acelasi calapod: toata lumea primeste diploma si medalie (se acorda mai multe de aceeasi culoare) iar meniul la masa costa cateva sute de dolari bune. Impartialitate si profesionalism. Administratia actuala incepe sa fie imunda.

    Răspunde
  • Alti bani cheltuiti aiurea…………din fericire scadenta se apropie.Prietenii stiu de ce……tic…tac..tic…

    Răspunde
  • Multe tampenii sunt debitate pe acest subiect. Treziti-va, e o prostie! Pai cum isi inchipuie sustinatorii ca va investi cineva pe marginea autostrazii ce va taia acest nou oras Buztin, sau Tinbuz? Pai autostrada asta va fi un fel de centura Buzaului unde poti sa faci stanga-dreapta cand vrei si cum vrei? Iar ca sa poti ajunge acolo e complicat avand in vedere cele 2 noduri prevazute pentru Buzau in proiectul autostrazii … Sau ne-apucam sa facem pasaje supra sau subterane? Asta ar dura ani de zile! Le-ar piere pofta celor ce s-ar gandi sa construiasca acolo vreo afacere … Apoi, cum va ganditi sa scoateti vreo 7000 de hectare din circuitul agricol? Pai si acolo sunt investitii! Or sa renunte cei ce le exploateaza asa usor? Sau poate va ganditi ca proprietarii au suprafete mici si nu se aleg cu mare lucru in urma arendarii si atunci devin o victima sigura in fata doritorilor de proprietati in noul oras? De fapt valoarea terenurilor si tipul de proprietari actuali diferentiaza Tintestiul de Vernesti sau Maracineni. Un calcul meschin!
    Tinbuzul va deveni al treilea oras ca suprafata din tara!!! Dupa Bucuresti si Cluj, cu aproximativ 15000 ha! Ne-ncadram la metrou! Dar noi, astia amarastenii, ce am avea de castigat? Nimic!
    Dar daca subiectul asta a fost lansat ca sa mai distraga atentia de la impotenta, incompetenta si adevaratele probleme ale actualei administratii? Adica nu prea intereseaza rezultatul pe nimeni, dar pana in octombrie oamenii au ce dezbate si mai uita de strada Transilvaniei, de bazar, Canalul morii (sau cum dracu ii zice), Unirii, 1 Decembrie si multe alte afacerii marca Toma.
    Sau, mergand si mai departe, de ce n-am pune noi bete-n roate autostrazii cu care se tot lauda astia? Adica, cum sa treaca autostrada prin mijlocul unei asa minunatii de oras? Ce? Nu putem cere sa o reproiecteze ca sa-l ocoleasca si sa piarda si ei fondurile asa cum se preconizeaza sa le pierdem si noi pentru strada Transilvaniei? Au incercat si aia la Focsani. N-au reusit pentru ca nu erau uniti! Mama ce subiect de campanie am avea! Sigur ar castiga PSD-ul! Am facut aceste referinte politice pentru ca si autorul articolului se refera la penelisti, usristi, etc.
    Domnule Autor, comunitatea e reprezentata de noi toti! Indiferent de simpatiile politice, religie, avere, bugetari, angajati la privat, someri, etc.! Lasati tertipurile ieftine, incercand sa coagulati in jurul acestui proiect oameni cu o anumita viziune politica. Oameni buni, haideti sa gandim cu capul nostru, sa-ntelegem ca indiferent de aburelile politice de orice culoare, avem puterea sa discernem.
    In concluzie, daca marele nostru primar, cel mai bun si cinstit din istoria Buzaului, este ferm convins de utilitatea acestui proiect, sa faca referendumul cu mandatul pe masa, adica ori castiga, ori isi da demisia!
    Haideti sa nu ne lasam prostiti, iarasi!!!!

    Răspunde
  • Vise mai Tereaca,vise taica! Tu,propagandist PSD si agent electoral pentru Toma,visezi „cai verzi pe pereti”,iar la referendumul asta al intereselor,o sa vedeti si tu si Toma,niste „stele verzi”.Nu cred ca buzoienii mai sunt atat de naivi incat sa vina si „sa-i ciuguleasca din palme,firimiturile politicianiste” ale primarului.Nu cred in utilitatea proiectului si nici in reusita la referendum.De aceea,ma voi alatura celor care or sa fie „prezenti” prin…….absenta.

    Răspunde
  • Greșeală de planificare. Referendumul ar trebui să fie făcut după un nou recensământ. Toma s-a grăbit. Pronostichez că referendumul nu va fi validat și va fi piatra de moară atârnată de gâtul lui Toma până la următoarele alegeri. Ori cineva îl consiliază prost ori Toma nu ascultă sfaturi. Treaba lui. Nu mă apuc să-i plâng de milă!

    Răspunde
  • În afara de egoul lui Toma, nimeni nu are nimic de castigat din alipirea asta.
    Doar pt cadastrare si schimbari administrative s.ar cheltui milioane de euro…
    De ca nu face orasul cum trebuie ? Sunt inca sute de strazi cu gropi, nu sunt parcari, sunt cadru didactic si predau la 32 copii intr-o clasa cat o sufragerie de bloc, la scoala in oras !!!

    Răspunde
  • Extinderea este o necesitate si va deveni o presiune si mai mare pe viitor. Da, sunt probleme de rezolvat, dar ce facem, stăm și ne uităm în timp ce alții evoluează?
    Trebuie să ne mișcăm și noi, Buzăul.
    Îmi place la domnul Toma că are inițiative, vrea să facă. Sunt lucruri noi, multe și grele, dar VREA SĂ FACĂ CEVA!
    Haideți să îl ajutăm!
    Decât pe vremea melcului ăla de boșco, când orașul puțea a lene, acum se simte o schimbare în bine.
    Lucrurile nu se pot face peste noapte, nici fără disconfort, dar se fac.
    Așa, ce părere aveți, dacă nu se unea Buzăul cu Simileasca, cum ar fi arătat Buzăul acum? Multe fabrici și uzine acolo sunt.
    Iar, mai întreba unul cum va fi accesul din autostradă la eventualele fabrici din Țintești. Doar nu își închipuie careva, sper, că fiecare fabricuță va avea „podișca” ei direct din autostradă, cum a văzut omul la el în sat! Nu, soluții există, mergeți și vedeți, se fac drumuri paralele, cu acces în anumite noduri la autostradă, iar din acele drumuri paralele se face acces la fiecare făbricuță. Soluții sunt.
    Prezența autostrăzii în zona Buzăului va însemna multe investiții, avem avantajul de a fi la intersecția unor drumuri importante și din punct de vedere logistic e ideal să fi poziționat astfel.
    Haideți să gândim pozitiv și să privim înainte, nu putem sta blocați în trecut. Izolarea din epoca fanariotă boșcobârlistă a întârziat deja cu vreo 20 de ani evoluția Buzăului, trebuie să ne mișcăm repede dacă vrem să recuperăm și să și depășim competiția. Ne place sau nu, e o competiție între Buzău și alte orașe din zonă, cine se dezvoltă, acela atrage investiții, locuri de muncă, salarii mai mari. Dacă așteptăm, fără să facem nimic, atunci…
    Haideți SĂ FACEM!

    Răspunde
  • Cataline, asa ar trebui, sa gandim pozitiv! Dar sa GANDIM nu sa facem proiecte aberante! Ca tot ziceai de firmele de pe malul autostrazii si de noduri. Pai nodurile astea vor fi unul in zona Spataru si unul in zona Vadu Pasii, deci astea vor fi cele mai interesante zone pentru investitii. Sa le luam pe rand. Zona Spataru, exista sosele relativ bune si posibilitati bune de a realiza altele (ex: drumul pompelor), dar sa vezi belea, infrastructura pauza: nu canalizare, nu apa,nu retea de gaze nu retea electrica decenta. Si deja e plin de investitori de tot felul! Vorbim de soseaua Spataru, atat cat tine de municipiu! Iata deci interesul d-nului primar pentru investitii si investitori! Daca unul dintre acestia ar fi fost Gagu poate altfel ar fi stat lucrurile, nu?
    Zona celui de-al doilea nod, pentru oras ar insemna de fapt zona adiacenta soselei digului. Care sosea? Despre utilitati? Mai discutam? Daca ne-am gandi, insa sa ne unim cu localitatile adiacente acestor 2 zone de interes? Spataru, Vadu Pasii, de ce nu Maracineni? Oare n-ar fi mai interesant? E-adevarat ca nici posibil n-ar fi. Unele au primari mai destoinici decat Toma.
    Sa constientizam ca Toma e deja aproape de jumatatea celui de-al doilea mandat. Care sunt marile lui realizari? O fi visand el multe, dar de facut, mai putin, mult prea putin. Cred c-a avut destul timp sa ne convinga de competenta, verticalitatea, luciditatea, capabilitatea necesare realizari unui astfel de proiect. O locomotiva, un avion, un spectacol eurovision (ce a costat mult prea mult), cateva stradute asfaltate, cateva sensuri giratorii facute din bete, n-au puterea sa ne demonstreze ca are calitatile necesare unui astfel de proiect. De-aia ziceam, sa joace cu mandatul pe masa….
    SA FACEM, nu inseamna un simplu referendum, ci mult, mult mai mult si CU CAP (pentru oras, nu pentru vre-un grup de interese)!
    Pe urma, cum spunea si Costel, scadenta se apropie!

    Răspunde
    • Alea cateva strădute asfaltate sunt de fapt vreo 160, din care 50 au fost de pământ. Marile realizări ale lui Toma sunt centrale termice la toate școlile și sistarea mafiei Ecogen (care consuma bună parte din resursele orasului), achizitia a peste 100 de autobuze și închiderea altei mafii, cea a maxi-taxi, transport civilizat în oras si comunele din jur, două poduri, pasajul Unirii, două stadioane (atletism și LPS), etc…

      Răspunde
  • Investitiile trebuie sa continue in aceleasi zone ca si pana cum, adica inspre Focsani, Ploiesti, Bucuresti( Soseaua Spatarului), eventual si viitoarea autostrada tot pe aici trebuie sa treaca.
    Despre Tintesti, Maxenu, Galbinasi, Vadu Pasii nu cred ca are rost sa discutam prea mult.
    Una-i ce visam noaptea, alta-i realitatea cand ne trezim dimineata.Halucinatiile unora cu putere de decizie ne pot costa scump pe ceilalti.
    Era o vorba, parca suna cam asa: „Mai bine sa stea banii ca pe ghimpi in buzunarele noastre decat confortabil in buzunarele altora”.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.