Un lucru atât de simplu, dar atât de important, de care nu s-a vorbit la Buzău. Cât costă gigacaloria produsă de o centrală termică și cât e la RAM ?

Șase ani la rând am făcut zeci de emisiuni la tv, în care am discutat despre încălzire și costurile ei. Am avut zeci de invitați, sute de buzoieni au intrat telefonic în direct, alte câteva mii au dat SMS. În majoritatea emisiunilor cu acest subiect se ajungea involuntar la întrebarea cum e mai bine ? Cu centrală sau la RAM ?

Cu toate acestea, din ignoranță, niciodată nu mi-a trecut prin cap acest amănunt.

De fapt, nu este un amănunt, ci un factor foarte important în această comparație.

Cel mai mult mă mir că nimeni nu s-a gândit la asta. Sau, dacă s-a gândit și o știa, respectivul n-a dat de veste buzoienilor.

Acest lucru l-am aflat întâmplător aseară, parcurgând un articol al unui ziar din Constanța, Cuget Liber. De fapt, era un comentariu la articol, scris de cineva deștept. Că prețul unei gigacalorii produse de o centrală de apartament este de:  

„circa 150 lei ! Există variatii usoare, functie de puterea calorica a gazului! Pretul gigacaloriei RADET Constanța este ” gras „: 430 lei , care se subvenționează până la 250 lei pentru populație din bugetul primăriei”.

Imediat, am verificat pe google, din alte articole cât costă gigacaloria produsă de o centrală termică. Așa am dat peste un articol scris și documentat profesionist pe businesscover.ro. 

„Dacă la nivel naţional preţul mediu al gigacaloriei facturate către populaţie este de 220 de lei, iar cel de producţie este de 353 lei, preţul pentru producerea unei Gcal de o centrală termică în condensare ajunge la aproximativ 163 de lei”.

Deci, 163 de lei cu centrală, față de 438 cât e la RAM, preț real, nesubvenționat către populație. Așadar, de 2,7 ori mai puțin în favoarea centralei. De notat că la RAM prețul a fost și de 515 lei. 

Pentru populație prețul practicat de RAM este momentan 185 de lei/Gcal și ar urma să devină 280 de lei/Gcal. Așadar, chiar și subvenționat de primărie, prețul gigacaloriei RAM ar urma să fie mult mai mare decât al gigacaloriei produse de o centrală. 

Ca să fim corecți până la capăt, trebuie să spunem și că montarea unei centrale cu instalații cu tot, costă la un apartament minimum 30 de milioane de lei vechi. Cei cu centrale spun că se merită, că în 2-3 investiția va fi recuperată. Cei de la RAM spun că nu. Acum, după furnizarea acestor informații, fiecare dintre dvs. poate trage propria concluzie. Cum e mai bine ? La RAM sau cu centrală ?

Oraş Preţ Gcal – la CET Preţ Gcal – cu o centrală termică în condensare Economie
Constanţa 441 lei / Gcal  

Circa 163 lei/Gcal

-63%
Arad 267 lei / Gcal -39%
Iaşi 256 lei / Gcal -36%
Vrancea 255 lei / Gcal -36%
Timiş 244  lei / Gcal -50%

*date raportate de ANRSC la nivelul lunii august 2016

7 comentarii la „Un lucru atât de simplu, dar atât de important, de care nu s-a vorbit la Buzău. Cât costă gigacaloria produsă de o centrală termică și cât e la RAM ?

  • Prietene, se vede de pe Luna cum susții ideile primarului. Ai calculat bine? Ia mai vezi cât costa 1kw produs de o centrală fata de același kw furnizat de RAM la prețul subvenționat! Ia in calcul totul: prețul gazului, puterea calorică, Inerția centralei, pierderile pe distribuție etc. Analiza ta e subțire.

    Răspunde
  • Nimic despre pericolele posibile în cazul folosirii centralelor individuale, nimic despre costurile de întreținere , madiu, etc și chiar discomfortul creat de însuși prezența unui ,,obiect în plus,, și a unor conducte generatoare de …(înjurături,chiar). Dacă doriți să ne informați corect și profund face-ți o comparație cu utilizatorii de agent termic care s-au contorizat individual (contorizarea pe orizontală).

    Răspunde
  • Derbedeii si golanii care traiesc bine de pe urma r.a.m.-ului vor sa aiba clientii captivi cu orice pret si inventeaza felurite pseudo-motive ptr fraierirea fraierilor.Si la galati se incearca de 4-5 ani salvarea incalzirii centralizate tinand clientii cu japca dar tot au dat faliment si acum se vor inchide definitiv.Si r.a.m. buzau e un dinozaur bagat la perfuzii si care trebuie sa ajunga acolo unde ajung toate firmele nerentabile…………la gunoi.

    Răspunde
  • Nu vorbește nimeni despre Ecogen care de fapt produce gigacaloria la ce preț vor patronii ei. Vorbiți numai de RAM care nu produce agent termic, doar îl transportă și distribuie. Cum a apărut Ecogen? E normal să privatizezi un serviciu public de importanță strategică? Societatea privată are ca rațiune de a fi PROFITUL. Primăria trebuie să asigure cetățenilor confort termic, nu profitul cuiva. Aduceți-l înapoi pe Boșcodeală să-și bage ecogenul în posteriorul lui dolofan. Iar cei ce s-au învățat să nu gândească ci să se lase pe mâna șmecherilor să se încălzească pupându-l pe Boșcodeală încă 30 de ani, ca să fie o jumătate de veac!

    Răspunde
  • Aș vrea să vă întreb și eu ceva .Eu am instalația de gaz din casă și pentru aragaz și pentru convector .Ultima într-adevăr nu am folosit-o fiind legat la încălzirea centralizată .Am voie să-mi instalez convector în locul caloriferului și să folosesc instalația de gaz după cum a fost proiectată sau nu ? Și cât m-ar costa această instalație ,cu tot cu convector .? Mulțumesc .

    Răspunde
  • De ce proprietarii de case,care nu folosesc serviciile RAM, trebuie sa contribuie, prin plata de taxe,la subvenționarea agentului termic?

    Răspunde
  • La un apartament de 2 camere cu suprafata de aproximativ 50 m.p. (cele de la turnurile din Unirii Sud) centrala m-a costat in august 2016, 72 milioane lei : 14 milioane proiect si avize distrigaz, 32 milioane centrala in sine, 26 milioane calorifere, fitingaraie, tevi, detector gaz, manopera.
    In plus: toata casa gaurita, praf -> varuiala, alti bani. Nu spun cat regret ca am dat crezare zvonurilor si m-am debransat. Factura gaze aproape 3,5 mil/luna iarna (mai ieftin era la RAM) , revizii anuale cat or costa si astea. Avand un copil de 3 luni (in iulie anul trecut) mi-a fost frica sa nu ma trezesc in mijlocul iernii fara caldura. Dar REGRET enorm….

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.