Utilizarea tehnologiei în fotbal: de la mingea inteligentă la VAR
Britanicii sunt recunoscuți ca inventatorii fotbalului modern, deși unii ar susține că originile sale pot fi urmărite încă din China antică. Indiferent de originile fotbalului, este corect să recunoaștem că sportul rege a evoluat și s-a transformat în funcție de evoluțiile tehnologice.
În prezent, un meci de fotbal nu înseamnă doar 22 de jucători care aleargă după o minge, ci și multă tehnologie implementată pentru un meci corect, distractiv și dinamic. Progresele tehnologice se fac în fiecare zi și unul dintre cei mai mari consumatori ai acestei tehnologii este sportul profesionist, inclusiv fotbalul pe care puteția paria pe bonuscod.ro.
În anul de grație 2023, în fotbal sunt folosite tehnologii precum Hawk-Eye, Goal-Line Technology, Video-Assistant Referee (VAR) și Electronic Performance and Tracking Systems.
Totuși, din cauza numărului mare a ligilor de fotbal și a cupelor continentale, nu toate meciurile folosesc aceleași tipuri de tehnologie datorită preferinței asociațiilor, banilor și bineînțeles, politicii.
Fanii fotbalului au privit cu scepticism noile tehnologii. Inclusiv pasionații de pariuri sportive au fost nemulțumiți pe unele schimbări de arbitraj. Cu toate acestea, tehnologia s-a dovedit a fi extrem de utilă și a ajutat oficialii de meci să facă demersurile potrivite, deși nu întotdeauna au fost și cele mai populare.
Video-Assistant Referee
Fiecare tehnologie nouă introdusă în fotbal a fost văzută cu scepticism de fanii sportului, dar ulterior s-a demonstrat că este utilă în bunul mers al meciului. Știm cu toții că tehnologia poate crea controverse și dispute într-un sport care este deja cu multă încărcătură emoțională, iar de câțiva ani VAR a ajuns să împartă suporterii în două.
Ideea a fost de a prinde erori care nu au fost surprinse mai devreme în joc. Echipa VAR sprijină arbitrii dintr-o sală de operațiuni video centralizată la centrul internațional de transmisie al stadionului.
Hawk-Eye
O altă tehnologie controversată la început, dar extrem de utilă într-un meci de fotbal este Hawk-Eye. Dar până la tehnologia din prezent, hai să derulăm puțin timpul înapoi și să ne întoarcem în 250 î.Hr, an în care se spune că ar fi apărut mingea chinezească. Vremuri primitive, tehnologii primitive. Prima minge era făcută din vezică de animal care era umflată. Ulterior a fost acoperită cu piele de animal pentru un plus de rezistență.
În 1833, Charles Goodyear a brevetat cauciucul vulcanizat, care a reprezentat un potențial progres masiv în tehnologia de fabricare a mingii. În 1855 a apărut prima minge de cauciuc, la dimensiune standard și formă preciză sferică, iar jocul era mult mai corect.
Astăzi, mingea de fotbal a ajuns să fie plină de tehnologie. Mingea inteligentă încorporează un senzor de tip NFC și a fost dezvoltată de corporațiile germane Cairos Technologies și Adidas.
Tehnologia folosește o rețea de receptoare în jurul terenului, care sunt special concepute pentru a urmări poziția precisă a mingii în timp real, inclusiv în zona porții. În acest mod, nu mai există suspiciuni dacă mingea a trecut sau nu linia de poartă.
Mingii precum Brazuca (2014 FWC), Telstar (2018 FWC), Uniforia (Euro 2020) și Nike Strike (Copa America 2020) sunt toate mingii inteligente.
Sisteme electronice de performanță și urmărire (EPTS)
Sistemele electronice de performanță și urmărire (EPTS), care includ tehnologii bazate pe camere fixe și mobile, sunt folosite pentru a controla și îmbunătăți performanța jucătorilor și a echipei.
EPTS urmărește în primul rând pozițiile jucătorilor și mingii, dar poate fi utilizat și în combinație cu dispozitive microelectronice (cum ar fi accelerometre și giroscoape) și monitoare de ritm cardiac, precum și alte dispozitive pentru măsurarea sarcinii sau a parametrilor fiziologici.
Concluzii
Deci la ce să ne așteptăm în privința tehnologiilor implementate în fotbal? Realitatea virtuală și augmentată au fost subiecte fierbinți și controversate, de la adăugări de pitch holografice la căști multi-senzoriale pentru telespectatori și oficiali, iar posibilitățile sunt nelimitate. Cu toate acestea, următorul deceniu va fi interesant atât pentru fotbaliști, echipe, experți, cât și pentru fani.
Bine scris.
Pluralul la cuvântul minge este „mingi”. La genitiv forma corectă este „mingii”, nu „mingei”. Nu m-ar mira să cenzurați comentariul acesta, și eu m-aș simți rușinat cu o astfel de pregătire lingvistică.
Bine ca esti tu destept