„Va fi al doilea din Europa și cel mai mare din România!”

Pas înainte pentru trecerea Pădurii Crâng în proprietatea Primăriei Buzău.

Zilele trecute Ministerul Apelor și Pădurilor a aprobat normele metodologice prin care se va putea face procesul de predare primire de la Direcția Silvică înspre Primăria Buzău.

Cu acest prilej, Toma a anunțat ce pregătește pentru Pădurea Crâng:

„Am vorbit cu Ambasadorul Germaniei și mi-a promis ajutorul pentru a ne întâlni cu primarul Berlinului și ajutoarele sale. La Berlin există cel mai mare parc din Europa. 192 de hectare. Pădurea Crâng are 182 de hectare. Planul e de a transforma Pădurea Crâng într-un mare parc. Ar deveni al doilea parc din Europa și cel mai mare din România”.

Transformarea pădurii în parc ar însemna înființarea de noi alei pietonale și pentru bicicliști, dar și amenajarea în poienile existente de noi locuri de agrement.

O idea cu susținători dar și opozanți e înființarea unei grădini zoologice așa cum au de exemplu Brăila și Târgoviște, orașe similare Buzăului.

Trecerea efectivă de la Direcția Silvică la primăria Buzău ar urma să se înfăptuiască la primăvară.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!


Citește și: Vor fi mai mulți buzoieni. Peste patru mii! Iată ultima veste! CLICK AICI  

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

26 de comentarii la „„Va fi al doilea din Europa și cel mai mare din România!”

  • O idee excelenta !
    Revin cu o recomandare mai veche: domnule primar, adoptati modelul administratiei orasului Oradea. Eu sunt de-a dreptul impresionat de ce s-a putut face in acest oras in ultimii ani prin accesarea de fonduri europene. Cu o echipa profesionista de consilieri bine motivati si Buzaul ar putea accesa astfel de fonduri in vederea dezvoltarii de proiecte urbanistice.
    Felicitari pentru activitatea de pana acum, domnule primar !
    Azi Tereaca nu mai zic nimic de tine desi imi stergi constant comentariile….
    :)))

    Răspunde
  • Domnule Primar, in aceste imagini puteți observa și Dvs. Comediile amplasate in zona obelisc. Acele comedii cu 50 de bani metru pătrat și cu program de funcționare de doar 2/3 ore pe zii in Weekend.

    Răspunde
  • Cea mai proastă idee….Distrugerea unei păduri. Nu ne comparăm noi cu Berlinul.Alta lume ,alte conceptii si mai multa civilizație. Păcat!

    Răspunde
  • Totuși nu putem compara Buzăul cu Brăila, oricât de mult ne-am dori. Numai faptul că brăilenii sunt dublu ca număr, comparativ cu buzoienii…

    Răspunde
  • Dar ideea cu Parcul Crâng este extraordinară și ar fi minunat dacă s-ar concretiza. În privința creării unei grădini zoologice, parcă n-ar da bine sa ții niște animale în captivitate, numai așa că să vină unii si să se hlizeasca la ele toată ziua. Știu, e ceva educativ pentru copii, dar se pare ca de cele mai multe ori, mai interesați sunt părinții sau bunicii… O soluție ar fi amplasarea în viitorul parc a unor machete funcționale de animale, gen Dyno Parc de la Râșnov, sau, de ce nu, chiar a unor holograme, dar se pare ca deja riscam să o dam în SF-uri. Nu putem decât sa susținem ideea edililor buzoieni și sa speram ca se va materializa într-un fel. Și sa nu uitați de pistele pentru biciclete, domnule primar!

    Răspunde
  • Pai dacă se poate, de ce nu? Cum adică nu ne comparăm cu B.? Asta înseamnă evoluție, să vedem și noi ceva schimbări în Buzău ca să ne bucurăm de viața ce ne-a rămas, să putem deveni mai productivi! Dacă tot nu ajutăm, de ce să ne opunem evoluției spre o civilizație superioară?

    Răspunde
  • Cine va oprește sa faceți cel mai mare parc din lume spre Brăila? Plantați voi frumos milioane de puieți și poate prindeți și Țintești ul în mijlocul parcului. Unu nu vrea sa planteze ceva. Toți cu gândul la tăiat pt alei și restaurante. R’ați voi de ecologisti.

    Răspunde
  • O idee excelenta in sprijinul cresterii taxelor si impozitelor locale.

    Răspunde
  • Să vedeți cartiere de blocuri ce o sa apara in Crang.
    Grădina zoologică cu animale rare…cum ar fi: porcul, vaca, oaia, găină și altele care le-au terminat ei.

    Răspunde
  • Orasul este poluat de noxe . Taierea pomilor ar reduce calitatea aerului in acest oras. Nu un parc este solutia dezvoltarii orasului Buzau.

    Răspunde
  • Ba se poate face parc si fara sa se taie (prea multi) copaci. Sa zicem ca ar fi vorba doar de unele ajustari… Ideea e foarte buna si binevenita, iar parcul nu are nicio treaba cu Braila. Cineva a zis doar ca nu se poate face comparatia momentan cu orasul de pe malurile Dunarii, dar doar din punct de vedere al numarului de locuitori. Braila, ca mai multe orase din zona, cu regret trebuie sa o afirm, din nefericire a cam decazut, dar acesta este subiectul unei alte discutii. Haideti sa ne concentram pe Crângul nostru si sa nu mai avem suspiciuni si sa facem tot felul de afirmatii nejustificate. Domnul Primar si echipa sa stiu ce au de facut. Chiar si opozitia din C.L. critica constructiv ceea ce este foarte bine. La cat mai multe initiative in beneficiul cetatenilor platitori de taxe si impozite! Si cum a zis domnul in cauza, sa nu-i uitati pe biciclisti!

    Răspunde
  • Din ce a aparut pana acum in presa , prima idee legata de transformarea Crangului era instalarea unei banci de seminte de legume in ….mijlocul padurii in zona SDSV in loc sa fie plasata in cladirile Statiunii de Cercetare , care au alaturi si campuri si sere .
    Asta presupune emiterea unui PUZ pentru zona respectiva din Crang , intabulare in intravilan , autorizatii de constructie , taieri de arbori , constructiii si aducerea utilitatilor ( racord apa-canal , retea electrica , gaze , drum largit de acces ) .
    A doua idee , aparuta recent , este aceea a infiintarii unei gradini zoologice ce ar presupune alt PUZ si alte utilitati in alta zona a Crangului , probabil in zona sahistilor sau aproape de intrare ….
    Ca tacamul sa fie complet , apare ideea de a trasforma TOATA padurea in parc ( adica sa se taie serios , sa impanzeasca cu alei pt biciclisti pe care apoi patronii de restaurante sa obtina in instantele de judecata accesul masinilor si , daca se planteaza ceva , sa fie doar arbusti ornamentali care nu dau oxigen ).
    S-ar obtine astfel tot ce si-ar dori un investitor imobiliar pentru constructia unui cartier select de vile …
    Hotararea Consilului Local de a nu permite construirea in Crang nu are putere de lege si se poate schimba usor , banca de seminte care ar fi plasata aici se poate muta ulterior iar in cazul infiintarii unei gradini zoologice putem afla mai tarziu ca nu indeplineste conditiile impuse de legislatia de mediu si de protectie a animalelor si sa fie desfiintata (dar PUZ-urile si utilitatile raman ) .
    Orice idee de modificare a statutului Crangului din padure in parc are ca finalitate creerea conditiilor pentru constructii – de utilitate publica la inceput dar posibil sa devina rezidentiale mai tarziu .
    Motivul pentru care s-a solicitat trecerea Crangului din propietatea statului (Romsilva) in propietatea Primariei a fost indeplinirea normelor europene privind spatiile verzi care emit oxigen in raport cu emisiile de CO2 iar acum , in loc de impaduriri (mai mult oxigen , aer mai curat pentru buzoieni ) , apar fel de fel de idei care toate presupun taierea padurii …
    Crangul este „plamanul” orasului , ar trebui lasat padure cum este acum , ba chiar ar trebui sa se extinda prin impaduriri serioase (pe campul din spatele strazii Veteranilor se poate face acum liziera de protectie pe langa calea ferata , se poate extinde de asemenea si catre Patinoar si pe toate terenurile invecinate care apartin Primariei) .

    Răspunde
  • Foarte buna aceasta initiativa.Pentru ca lucrurile sa iasa bine,se impune o consultare ampla a locuitorilor din Buzau.Fiecare poate veni cu o ideee sau o propunere care sa duca la realizarea a ceea ce dorim cu totii:creerea unui parc adevarat,care sa satisfaca nevoile si dorintele de relaxare si frumos in mijlocul naturii.

    Răspunde
  • Pertinent și favorabil viitorului Buzăului – așa aș caracteriza comentariul de mare responsabilitate al ultimului corespondent ! Mi-e teamă și mie de … corecturi ulterioare – căci multe priviri vor fi ațintite pe Crâng – de aceea subscriu ideii de a dezvolta PADUREA Crâng !

    Răspunde
  • Saracul…nu stie ce sa mai faca sa faca bani. Si cand te gandesti ca aproape toti cei care au comentat sunt sustinatorii lui… trist, dar adevarat. Asta e. Se va alege si de Crang ce s-a ales si de alte proprietati ce au fost sub conducerea domnului primar. V-am pupat. Prosti noi tinerii ca nu plecam din tara asta.

    Răspunde
  • Tampenia asta cu gradina zoologica trebuie oprită. O idee pentru primarie, daca este in pana de idei este construirea unui parc cu construcții celebre in miniatură, precum cel din Klagenfurt, Austria.
    mai jos si un filmulet cu parcul respectiv. Nu-ti pui nici ecologiștii in cap, plus ca esti unicat in România.
    https://youtu.be/UhZ8FaoRU9c
    Buzaul nu va fi niciodată un oraș turistic, sa se înțeleagă asta. Valea Buzăului, da. Dar orasul pentru a atrage vizite, are clar nevoie de o astfel de investiție. Costuri relativ mici comparativ cu zoo, costuri cu mentenanta spre 0, nu are cum sa nu aduca sute de vizitatori zilnic- in tranzit sau cazați in Buzău.
    si un filmulet cu parcul respectiv:
    https://youtu.be/DQaKt7KveEk

    Răspunde
  • O idee proasta. Va incantati aiurea sau va amagiti cu buna stiinta. Trrbuie sa cream spatii verzi, nu doar spatii ornamentale. Este nevoie de impaduriri. Numarul masinilor din oras a crescut foarte mult. Poluarea asemenea. Spatiile verzi de pe arterele principale au disparut. O sa ajungem sa ne inecam in praf. Avem.nevoie de oxigen. Nu de constructii de niciun fel in parc. In plus, Crangul nu e intotdeauna sigur pe aleile deja existente, amintiti-va cazurile redate si de presa din anii precedenti ( spanzurare, agresiuni….), daramite alei noi prin padure. Fara sistematizare, iluminat corespunzator, paza, vor fi alei nebatute de pas in cea mai mare parte a timpului. Sau acolo vor fi mutati spre patrulare politistii locali ca sa isi justi
    fice si ei existenta, daca tot au fost inlocuiti de firme private la scoli, desi ei tot sunt platiti? Dezvoltarea unui oras nu se face prin amenajarea unui parc. Daca asta aduce locuri de munca inseamna ca undeva tot noi pierdem….padurea, calitatea aerului respirat, a vietii. Un oras se dezvolta prin investitii. Se amintea la un moment dat ca in noiembrie Buzaul ar putea beneficia de o investitie. Nici macar nu se mai aminteste despre ce era vorba, castigatori am dedus deja ca nu suntem. Cand nu o sa mai fim creduli? Ca ai nostri conducatori prea onesti nu vor fi curand.

    Răspunde
  • Alt motiv de distrugere a ceea ce au fost odinioară Codrii Vlasiei!După ce aleile betonate vor impanzi pădurea,copacii bătrâni vor deveni un ,,pericol” pentru plimbareti si vor fi tăiați similar cu pomii din anumite zone ale orasului!…

    Răspunde
  • Decat sa faca zoo mai bine ar popula padurea cu animale (pasari in special, veverite, etc), astfel incat sa le poti admira in mediul lor natural cand treci pe aleile existente. Si acum vezi diverse pasari, dar mai rar si putine pentru ca ele sunt aparute acolo in mod natural, daca ar popula zona s-ar vedea mult mai des.
    Vrem sa vedem animalele in mediul lor natural, nu la puscarie ca la zoo… parca PSD era contra puscariilor, sau e contra doar pentru alea pentru corupti, pentru bietele animale nevinovate sunt bune.

    Răspunde
  • Sunt deacord cu cel de mai sus, as garanta ca dupa ce se schimba destinatia in acte brusc va ajunge sa fie privatizat la maxim pe acolo, deja sunt hectare intregi privatizate pentru diverse crasme si chioscuri care arata mai rau decat chioscurile din secolele trecute…
    Cam asa s-a intamplat peste tot unde a fost un teren cu potential comercial… imediat a fost luat in posesie de catre un smecher local.

    Si cum sa dai tu ca autoritate publica autorizatie pentru comercializare produse alimentare unui astfel de chiosc care nu are nici o conditie, nu se respecta nici temperaturile la care trebuie tinute alimentele, nu au angajatii cum sa se igienizeze, nu au WC-uri. Sau nu au astfel de autorizatii si autoritatile inchid ochii in loc sa inchida chioscurile?

    Răspunde
  • am inteles ca se face la sahisti! o idee f buna sa fie cat mai aproape de intrare si copii astfel ar fi f bucurosi!
    ce se distruge daca se face o astfel de gradina zoologica? chiar nu inteleg sunt copaci destui deci animalele au habitatul lor natural asigurat.
    de ce sa nu folosim crangul, in acest mod s ar dezvolta si turismul o gradina zoo este chiar o atractie daca e ingrijita si are animale!
    eu mi am dus copilul la bucov deci toti cei care ar trece spre moldova s ar opri si la noi la zoo si am castiga bani din taxe……de ce sa nu obtinem niste bani?

    Răspunde
  • @daniela – a mai fost gradina zoologica acolo si a fost desfiintata .
    in anii cand exista , oamenii la promenada in Crang evitau zona aceea din cauza mirosurilor pestinentiale (cand batea vantul vara mirosul ajungea la blocurile de pe Balcescu ), plus ca se vedea limpede ca animalele erau jigarite si chinuite .
    despre habitat … este ENORMA diferenta intre cum traieste un animal in libertate si ce sunt oamenii OBLIGATI sa asigure pt un animal salbatic in captivitate , te rog sa te interesezi cate cheltuieli – din bani publici – necesita trasnaia asta .
    Turism in orasul Buzau pentru o gradina zoo – oras tranzitat IN GOANA intre Bucuresti si Moldova – ? va aduce fix zero lei la buget , hai sa fim realisti !
    aia in tranzit traverseaza Unirii in viteza si ar face praf toti pietonii din cale numai sa castige 5 minute din x ore cat fac ei pe traseu , nu vor sa ocoleasca nici pe Centura , dar sa ocoleasca si sa opreasca pe la Crang pentru zoo :))
    Hai sa nu mai facem propuneri nerealiste si sa-l lasam pe primar ca, DIN BANII PUTINI AI ORASULUI ,
    – sa TERMINE asfaltarea/reasfaltarea tuturor strazilor si aleilor din cartiere ,
    – sa SCHIMBE conductele cancerigene din metal si azbest ale Companiei de Apa , pline de microbi dupa cum afirma acum ceva vreme ( acum poate realiza asta , Tescaru nu-l mai opreste , sa vedem de ce este in stare cu d-na Savulescu ) ,
    – sa cumpere mai multe autobuze – noi si nepoluante , pe cat posibil – ca sa scurteze timpii de asteptare in statii si sa nu mai inghete lumea cate 30 minute ,
    – sa mareasca refugiile in statiile de autobuz ,
    – sa FACA IMPADURIRE masiva la primavara , ASA CUM A PROMIS pe Buzau City Report la solicitarea oamenilor , in PADUREA Crang (nu in Parc , dar poate si acolo , ca Boscodeala a taiat arborii protejati ca sa planteze tufe pe care sa urineze cainii ) ,
    – sa imbunatateasca iluminatul public ,
    – sa-i doteze ca lumea pe gardienii publici si sa-i puna serios sa PATRULEZE si sa INTERVINA , ca e plin orasul de aurolaci /pick-pocketi pusi pe cersit/furat iar politistii locali doar se plimba degeaba fara sa-i vada si sa-i adune …
    – sa REZOLVE PROBLEMA TRAFICULUI in oras , fiindca sunt emisii de bioxid de carbon si particule in suspensie PM10 si PM2.5 mult peste norma admisa ( DACA este in stare , om trai si om vedea…) .
    Toate cele insirate mai sus sunt spicuite din DECLARATIILE SI PROMISIUNILE PRIMARULUI , hai sa-l lasam sa termine astea si apoi vorbim DACA ne permitem luxul unei gradini zoologice si UNDE sa o plasam , nu sa o luam inainte cu propuneri fanteziste .
    Daca vrea cineva sa faca o gradina zoo pe teren privat (in Buzau , Spataru sau aiurea ) , PE BANII LUI , nu ai Primariei , eu promit ca vin sa vizitez cu nepotii si platesc taxa de intrare ….dar numai daca o face pe bani privati si pe un teren privat , NU PE BANII SI PE TERENUL ORASULUI .

    Răspunde
  • # esti om inteligent, rezonez cu ceea ce ai spus in comentariile de mai sus.
    Consider deasemenea ca e o pierdere de resurse sa faci zoo acolo, mai degraba faci ce spunea cineva mai sus, sa populezi padurea de animale mici si inofensive in speranta ca isi vor face casa acolo si isi vor face aparitia si pe alei, cum o fac si acum.
    Am fost la zoo prin alte orase, mi-a dat un sentiment de tristete cand vedeam si auzeam strigatele triste ale animalelor din captivitate.
    Si legat de miros, ai dreptate, miroase orice ai face, mai ales cand e din bani publici unde angajatii merg pe principiul timpul trece, leafa merge… si sa pui zoo exact langa aleea principala in mijlocul Crangului (la sahisti cum spuneau cei de mai sus) e o prostie.

    Răspunde
  • Legat de animale in Crang, nu stiu cati dintre voi stiu, insa in Crang in capatul aleii Caprioarei, la cortul Seratta exista niste dulai lup liberi.
    Din cate am inteles sunt dulaii de paza ai cortului Seratta a lui Brebeanu de la fosta pista.
    Nu o data am vazut cate un dulau sarind la biciclisti dintre copaci fara motiv din zona Seratta.
    Cum e posibil ca in mijlocul parcului pe unde circula oameni cu copii mici sa lasi dulai liberi. Din cate am inteles au paza umana undeva langa cort, deci la ce le mai trebuie dulai?
    Poate trece si Politia Locala pe acolo si constata treaba si elimina pericolul de acolo pana nu se petrece o nenorocire.

    Răspunde
  • A trecut atâta vreme și nu s-a întâmplat mai nimic în bătrânul, dar totuși mirificul parc Crâng. Adică s-a eliberat rondul de la obelisc, s-a modificat puțin accesul auto pe Aleea Căprioarei și cam atât. Au mai fost tăiați niște arbori, pe motiv de boala, în rest lucrurile bat pasul pe loc. A venit și aproape ca a trecut primavara, deși nu ne-am prea dat seama de aceasta, ne pregătim de vara, care speram sa fie lunga și nu foarte fierbinte și ne tot uitam lung înspre Palatul Comunal, dar nu mișcă deloc. Nici mult promisul „inel verde” nu a fost concretizat, existând doar acele porțiuni, sub forma pistelor de bicicletă de pe Calea Eroilor și de pe cele două alei, Căprioarei si Mistretului și cam atât. A mai fost mutata stația de taxi de la poarta parcului în parcarea de la complexul comercial, tot pentru a face loc pistei, în rest, repet nemulțumit, lucrurile se opresc aici. Rămâne o enigma, dacă se va concretiza mărețul proiect, cum vor trasa pista pe trotuarul unde există deja stația de autobuz din stânga porții…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.