Va fi prima din mun. Buzău și va deservi 5 blocuri. „E cea mai bună soluție ”

Va fi prima centrală din mun. Buzău în care se va produce apă caldă (pentru robinet și calorifere) pe bază de peleți și agropeleți.

Centrala va conține trei cazane și se va amenaja în locul fostului punct termic – vezi foto mai jos – din cartierul Integral.

E vorba de cele cinci blocuri muncitorești – din cartierul situat vizavi de Drăgaică.

Investiția va fi de aproximativ 2,3 mil lei.

„Am fost obligați la această investiție, pentru că acolo nu mai ajunge agentul termic după ce Ecogen a sistat furnizarea către oraș. Cele cinci blocuri nu au nici instalație de gaze, trebuia să găsim rapid o soluție pentru la iarnă. Varianta centralei cu peleți e cea mai bună soluție. Combustibilul e ieftin și are un randament bun”, a anunțat primarul C-tin Toma.

În jur de 400 de familii locuiesc în cele cinci blocuri muncitorești. Clădirea centralei termice a fost închiriată Primăriei Buzău la un preț modic de firma Integral.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

10 comentarii la „Va fi prima din mun. Buzău și va deservi 5 blocuri. „E cea mai bună soluție ”

  • 2.300.000 lei / 5 blocuri / 20 apartamente… rezulta un cost de 23.000 lei pe apartament. Adica un mega tun.
    Ieseau mult mai ieftin daca dadeau gratis cate o centrala (care e doar 3.000 lei) si se spalau pe maini, nu mai trebuia sa bage bani anual.
    Seamana din ce in ce mai mult cu un mega tun asemanator cu tunul dat de Boscodeala cu Ecogen… milioane aruncate pe fereastra in sisteme de incalzire ca apoi sa mai arunce alte milioane anual ca sa intretina si sa subventioneze sistemul. Ca si atunci, si acum ies mai ieftin pana si pe termen scurt daca ofera centrale gratis, pe termen lung deja pot considera ca ies pe profit gras ca nu mai trebuie sa bage nici un ban, fiecare se incalzeste independent dupa cum doreste si isi plateste independent factura in functie de consumul personal de gaze. Dar asta ar insemna sa nu mai aiba masa de manevra electorala cu promisiuni de subventii si nici sa nu mai faca niste indivizi profituri grase la firmele lor si nici sa nu mai aiba functii bine platite de dat pentru oamenii de partid.

    Răspunde
    • Raspuns pt Anonim: Nu sunt 100, ci 400 de camere de camin. Ar rezulta 57 de mil de lei vechi de cameră. Totusi, ceva dreptate aveti si dvs. Mai mult decat ar fi necesar pentru o centrala si doua calorifere, daca locatarii si-ar plati si ei instalatia de gaze. Din păcate iarna vine si nu ar mai fi timp pt o asemenea lucrare.

      Răspunde
  • Daca n ar exista birocratia s ar putea rezolva Pana la iarna cu reteaua de gaze si cu montatul centralelor .Dar nu se vrea

    Răspunde
  • Hai Auras, lasa justificările pt. ca este un tun ca multe altele, chiar si 57 mil.lei vechi/ camera. Asta cu din pacate vine iarna este praf in ochi. Iarna vine peste 3 luni iar in 3 luni cu efortul tuturor locatarilor care ar putea fi direct interesati si nu al câtorva muncitori pt. reabilitare/realizarea tubului s-ar face multe!

    Răspunde
  • Instalarea de centrale pe gaze nu este fezabila . Sint camere de camin de 21 metri patrati , cu grupul sanitar pe hol . Fiecare si-a amenajat in aceasta camera si o chicineta pentru prepararea hranei . In aceasta camera dorm , maninca , se spala , i-si fac lectiile copii ! Unde mai punem si centrala pe gaze ?
    Mai fezabile sint centralele electrice . Costa tot 2-3 mii de lei si exploatarea nu este mult mai scumpa ca in cazul celor cu gaze . Nu necesita proiect , nu necesita ISCIR ! Nu mai este necesara investitia de bransament la reteaua de gaze .
    Adevarat , trebuie refacuta instalatia electrica pentru a suporta majorarea de putere consumata !
    Cu 5.700 lei de spatiu locativ se rezolva . Primaria nu mai avea cheltuieli suplimentare cu aprovizionare cu combustibil , nu mai erau necesari fochisti , etc . Pentru ca , pe linga investitia initiala de 2,3 mil lei , vor fi si costuri de exploatare ( salarii fochisti , mentenanta , combustibil ) .
    Suma se dadea ca subventie celor cu venituri modeste , in celelalte cazuri suporta Primaria investitia si se recupera in rate de la proprietari in timp .
    Tehnologia era cea mai nepoluanta posibil .

    Totodata , toate cele 5 blocuri treceau pe repede inainte ( obligat – fortat ) printr-un proiect de reabilitare termica , in asa fel incit pierderile de energie sa scada cu cca. 60 % ( termoizolare , montare de panouri solare , etc. ) .

    Parerea mea !

    Răspunde
  • Parerea dvs.nu contează domnule Bâlci, atâta timp cât ea nu coincide cu parerea partidului sau interesele domnului Toma ! In rest puteti face câte analize economice doriți, pentru că decizia se ia intr-un birou din primărie si toată lumea ascultă!

    Răspunde
  • Întotdeauna se poate si mai bine. Dar e important ca s a găsit o soluție si e bună pentru toți. La 400 de camere sigur ramaneau multi fara căldură daca se mergea pe alta soluție. Chiar daca eu nu sunt la RAM mi se pare normal ca primăria sa se îngrijească ca alții sa aibă căldură la iarnă. Nu cred ca e o cheltuială inutilă. Asta e treaba consiliului local, sa sprijine oamenii. Daca se renunță complet la încălzirea centralizata in doi trei ani centrala din Dorobanți o poate da primăria stațiunii de cercetare agricola ca tot in sprijinul buzoienilor e sa mănânce iarna roșii necancerigene produse in sere buzoiene. Centralele pe peleti își vor dovedi rentabilitatea in timp. O idee buna am citit o la un buzoian ce spunea ca primăria ar putea înființa un serviciu de intervenții in cazul unor lucrări urgente sau nu. Daca se sparge o conducta de apa vin opresc apa si cam atât. Ar fi si lucrări legale si cu garanție si fiind facturate pot fi trecute către toți proprietarii. Acum cauți meșteri sa repare, garanție ciuciu, in plus cine pune bani, pune, care nu, fluiera.

    Răspunde
  • NU PUNE NIMENI INTREBAREA ? DE UNDE VOR PLATI ACEI OAMENI GIGACALORIA CARE NU SE STIE CAT O SA FIE ACOLO ,, NE-AM CAM SATURAT DE PROMISIUNI ,,,,,DEJA IARNA BATE LA USA

    Răspunde
  • Din munca domnule ionel, din munca vor plati.
    Sau ei nu stiu ce e aia si s-au obisnuit sa fie totul pomana?

    Trebuia sa se taie si aia e, cine vrea isi baga cine nu sa rabde… ce tot atatea pomeni, au ajuns pomanagii ce stau cu mana intins la stat sa o duca mai bine decat cei ce muncesc si cumpara din banii munciti de ei cele necesare.
    Daca te duci acolo e plin de masini in parcari, de alea au bani si de combustibil sa se plimbe au, dar de platit intretinere brusc nu mai au… dar pretentii au sa aiba 35 de grade in casa cand afara sunt -15 grade.

    Solutia acolo cea mai viabila era sa fie lasati cu ochii in soare si sa vezi cum se mobilizau apoi cu Asociatia de Proprietari sa isi monteze in regie proprie o centrala pe etaj din banii lor, ca nu au nevoie de mai mult de o centrala pe etaj ca sunt camere de camin de nefamilisti redenumite apoi in „garsoniere’.

    Răspunde
  • Unii nu merită să fie ajutați. Se plâng că locuiesc în condiții mizere, într-o cameră cu wc la comun, dar au mașini de mii de Euro mai scumpe decât locuința, fumează, beau, se distrează și așteaptă pomană de la primărie. Dacă vrei și ești chibzuit poți să îți cumpere o locuință decentă în rate, așa cum au procedat marea majoritate. Dar nu, las’ că vine Toma cu pomana, că tot vin alegerile… După care primăria se împrumută la bancă pentru a face „investiții”.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.