„Vă rog să schimbați culorile!”
Rugăminte lansată de primarul Toma proprietarilor celor două clădiri (vezi foto mai jos) de pe Cuza Vodă/Piața Teatrului:


„Din luna iunie avem în orașul Buzău un regulament cromatic aprobat de Consiliul Local. Zilele următoare urmează să se mute vizavi, în noul imobil de culoare albă, Direcția Economică. Am rugămintea pentru proprietarii celor două clădiri să rezugrăvească fațadele în una din culorile din acel regulament”, a spus aseară Toma la Campus TV.

Toma i-a rugat pe proprietarii celor două cladiri întrucât regulamentul nu acționează retroactiv.
Ce spune regulamentul cromatic al Buzăului
„În cazul clădirilor istorice, pentru faţade, regulamentul prevede folosirea culorilor cream, grey white, signal white, clean room white, oyster white, ivory, în timp ce pentru accente se pot folosi culorile lemon yellow, turquoise green, şi pale brown”.
În concluzie, în perioada următoare proprietarii celor două imobile ar trebui să zugrăvească fațadele în una din culorile agreate.
Citește și:
Si Palatul Comunal portocaliu?
Hai, ca verdele ala e cam nasol, dar in rest, cum sa impui doar alb, gri si crem? La Praga sau Karlovy Vary s-au dus vreodata tzaranetzii aia din primarie? Vreti sa faceti din casele istorice cartier ca de blocuri ceausiste la culoare? Nu e destul gri si crem in oras?
În schimb, sunt convins că arhitecții acelor clădiri au dorit musai lemon yellow, și nu galben lămâie…Bine că nu au dat și un RAL…
Mai tine cineva minte retragerea suportului primariei pentru patinoar si trantirea in mijloc de platou, stricand marmura, a unui patinoar improvizat unde lucrau persoane bine cunoscute politiei si gheata era un pericol si patinele un circ? (Nici nu stiu cum arata patronii patinoarului… familia ? respectiva… presupun.) Probabil ca este asemanator si cu cele doua cladiri, desi nu stiu sa se fi facut mare publicitate pentru participarea la alegerea culorilor orasului de catre locuitori si nici justificarea alegerii acestora nu am vazut-o nicaieri si nici nu vad cum poate fi legal ca acestea sa se aplice retroactiv sau ca noi sa platim si vopsirea cladirilor publice (!!!).
Acel verde e cam nasol
Da, dar galbenul, poate un pic mai estompat, ar trebui sa fie ok.
De fapt, cred ca si verdele daca ar fi desaturat mult, ar deveni ok. Ar trebui umblat mai mult la saturatii, de fapt, nu neaparat la culori, ca sa nu arate ca un oras-spital.
Buna ziua domnule reporter. Va rog să faceți un reportaj la casa de asigurări de sănătate Buzău. Medicul meu de familie mi-a spus că închide temporar cabinetul pentru că nu mai sunt bani la buget. Nu a fost plătit niciun medic de familie din Buzău din cate am înțeles pentru că s-au epuizat banii. Cred că asta aste o știre și nu culoarea caselor oamenilor. Aștept cu nerăbdare implicarea dumneavoastră! Apropo, sunt bolnava cronic și mai am rețetă pentru 3 zile! Și asta trebuie sa fie o știre!!!
Daramarea cu foarte mare viteza a maternitatii???
Ideea e perfect normala.Pastram un pic de decenta cromatica.Nu suntem in Caraibe sa vopsim casele în culori vii,țipătoare.Problema este alta.Cladirile nerestaurate și tipul de comerț practicat de negustorii din zona.
Ce sexy !
În curând vom avea „regulament” cromatic și în ceea ce privește hârtia igienică, pe-aici prin Buzău, că prea ne-am luat-o-n cap și folosim ba cate unele mai pe verde, ba altele mai pe portocaliu, mai pe albastru și nu-i mișto, e musai alb, maxim ceva crem, că la mai mult nu ne duce capu’, așa am fost învățați pe alte „vremuri” când toată lumea trebuia să fie egală, mă rog, aia „de rând” vorba premierului !
Apropo, dar daca tot am inceput sa ne-aliniem și noi cu metropolele de multe milioane de locuitori, incepand fie și numai cu fântânile arteziene, de ce nu ne uitam un picuț și pe la centrele acelor orașe ?!
De fapt, putem începe mai de pe plan local, cu centrul Brașovului, continuam cu al Sibiului, apoi al Clujului, al Aradului, Oradei, Timișoarei, ce sa mai, o grămadă de „centre” !
Știu, astea sunt orașe prin care s-au terminat cu „impunerea” de pe vremea FSN-ului, dar totuși.
Nu mai punem chestii deja exotice menționate de antevorbitorul cu Praga…
Ce greu pier învățămintele comuniste din unii !
Aia care au stabilit „codul de culori al municipiului” (ba esti nebun, comunistii astia chiar vor sa controleze tot tot tot) sa se arunce in cap de pe podul de la Maracineni in garla ca sunt consumatori inutili de oxigen.
Cum ma sa ai intr-un oras civilizat, in secolul 21, cod de culori APROBAT?! Cum?! Doar in comunismul ala nenorocit erau niste tovarasi care stiau ei cum e mai bine pentru tine, cum trebuie sa beneficiezi tu de bunul tau si asa mai departe.
Aaaa, poti sa ai un ghid, poti sa ai sugestii, sa-ti exprimi, ca unitate administrativa, dorinta. Asta-i altceva. Dar nu hotarare, asta-i o mizerie la fel de mare ca intreg mandatul numarul 2 al primarului inca in functie!
Cat despre cele 2 imobile, primarul ar trebui sa „sara” cu mana de lucru, materiale, autorizatii si alte dracovenii pe langa rugamintile fierbinti.
#HaiBuzauOrasDeschisLaPantaloni
Taci ,mai!Mai citeste!Mai uita-te si in alte tari!
Inteligentule, discutia nu e despre culori, discutia este despre a veni un tovaras care sa-ti spuna tie ce sa faci cu lucrul tau pe banii tai.
Dar e bine asa, tu stai si paste in continuare. Iar in pauzele de rumegat simte-te liber sa ai pareri.
Văleu,ce patimă se mai pune pe tema culorilor.In casa la voi sigur aveți pereții albi,de ce nu vi-i faceți papagal sau portocalii la voi acasă? Ca nu e nici o interdicție pe tema asta. Vorbiti de Praga, de alte orașe dar vreți culori de Loloiasca.
Ești tu sigur ?!
Nici spitalele in ziua de azi nu mai au toți pereții albi, exista o varietate foarte larga de modalități (vopseluri pastel, decorative de „n” feluri, de tip stucco sau chiar stucco, San Marco, Giorgio Graesan, tapet, fototapet, riflaje, din lemn sau alte diferite materiale, lambriu, lambriu 3D, piatra decorativa, naturala, artificiala, din ipsos, s.a.m.d.) prin care sa amenajezi un interior și multe nu implica deloc costuri mari, ca sa nu ramai cu niste pereți albi, precum spitalele comuniste.
Despre culoarea alb:
Ca mai toți buzoienii am izolat blocul pe exterior și am zis să aibă culoarea alb nu cenușiu / culoarea cimentului cum era blocul. După 10 ani culoarea alb s-a îmbâcsit de praf, pe alocuri au apărut pete de culoare verzuie – ceva microorganisme trăiesc acolo. Culoarea alb nu mai alb nu mai este, arată urât.
Concluzie: culoarea alb nu este pentru fațada blocului pe exterior.
Tereaca, o sa scriu de 100 de ori pana treci de cenzura. Explica ce e cu bancile alea care au spatarul la 2 metri de sezut, cine si cum sta pe ele? Care e ideea?!
Proiectantul a ales mai multe modele de bănci. Ăsta e trendul în Europa. Ați văzut că și în noul parc s-au ales bănci ceva mai neobișnuite. Proiectul e pe fonduri europene, dacă nu-ți convin condițiile nu te obligă nimeni să accesezi proiectul și să iei banii. Cam cum făcea administrația Boșcodeală.
Daca nici acum nu este clar pentru toti ca primarul este daltonist, nu stiu ce sa mai zic. Presupun ca la Oradia a fost, la prietenul Bolojan. Pe centru pe acolo sunt niste cașcarabete d-astea, palate le zice. Renovate, vechi. Sunt și verzi, și roz, și bleu spre azur. Cu alb combinate toate. L-a gasit durerea fix la astea 2 care-s renovate cat de cat intr-un spirit al epocii, nu cum a iesit sediul primariei (ori Bazarul de pe colt), o mizere presupun dupa dorintele UE.
Vezi, dragă dle Tereacă, nici atunci când nu e FONDUL să-l împingă să facă lucruri urâte sau, mai GRAV, inutile doar de dragul ”proiectului” cum sunt răzătorile alea pe post de banci din Piață, primarul tău drag alocă timp unor idei nereusite. Vezi că arhitectul ăla al nostru de vreo 8 ani se chinuie să prindă un post (recitește presa vremii!), n-aș merge tare mult pe mâna dânsei.
P.S. Ți-aș rămâne dator dacă l-ai întreba vreodată dar de acoperișul acela imens, din tablă și ALBASTRU, cu florărie maro, care se numește ”BP Hașdeu”, nu-l doare la retină pe dl nostru primar?
Las link cu una-doua imagini scabroase a unor clădiri din Oradia, cu rugămintea ca dl primar NICIODATĂ să nu permită arhitectului orașului să vină vreodată cu o astfel de atrocitate la Buzău: https://urlaub-in-rumänien.de/wp-content/uploads/2017/10/19aug-1.jpg
https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/files/eyJmbiI6ImloYnowNDR5cGFmNTEtQVJPIiwidyI6W3siZm4iOiJvMXpjd3JkeHQ2eG4tQVJPIiwicyI6IjE0IiwicCI6IjEwLC0xMCIsImEiOiIwIn1dfQ.P8o_psDzwWCKDkieRzpJwnTagTURDoVlMNK8TAtIU-s/image;s=1280×1024;q=80
Orice oraș în centrul istoric are clădiri viu colorate. Asta oferă unicitate și inedit acelei zone.
Ca-s centre vechi din orașe românești, pe-acolo pe unde s-au renovat centrele vechi deja, mai ales în orașele ardelene, sau că-i Budapesta, Bratislava, Praga, Venetia, Munchen, Amsterdam, Copenhaga, Stockholm, Moscova, Sankt Petersburg, etc. peste tot centrele vechi sunt aparte din toate punctele de vedere fata de restul orașului si inclusiv acest aspect favorizează turismul, că dacă aș ști că merg într-un centru vechi renovat in alb + gri, n-aș mai depune efortul.
Domnul Toma n-are internet, sa-si bucure un pic retina cu centrele vechi de prin Europa și nu numai, sa ia un pic aminte și apoi să lanseze rugăminți ?!
Nu spun ca acele culori din poze sunt chiar ok, dar nu din cauza ca nu sunt alb/gri/crem, ci din cauza ca sunt aiurea. Si asta cu „rog sa le vopseasca” este de un tupeu incredibil. Pai ba, nene, unde erai cand le-au vopsit? Nu esti primarele de o gramada mare de ani? Fa regulament, dar nu cu culori de spital. In alte orase proprietarii se sfatuiesc cu primaria inainte de renovare/vopsire si primesc aprobare nu in functie de culoare, ci in functie de aspect. Se fac sugestii si se ajunge la ceva ok.
In plus de asta, multe din cladirile alea sunt in primul rand jerpelite, culoarea e ultima lor problema. Bine, si nici cine stie ce valoare arhitecturala nu au, mai ales pe langa cladirile Art Nouveau sau Art Deco din vestul tarii.
Si apropo, cladirile alea albe din poza, facute de primarie, arata aiurea rau, par neterminate, nefinisate. Fix din cauza lipsei culorii. Asa se intampla cand obsesia bunului gust, pornita din anumite frustrari personale, duce la prostie. Deci, baietii din primarie, si mai ales Toma (ca a lui cred ca e ideea, ceilalti doar au aprobat de teama, ca pe vremea impuscatului), sa se intoarca la masa de lucru si sa se mai gandeasca, sa mai analizeze, sa se mai informeze, sa se mai plimbe pe ici-colo, ca s-au cam hazardat si au dat cu bata-n balta.
… trebuie stabilita in primul rand o paleta cromatica pentru fauna de acolo… adica preferabil doar alb, desi se poate si galben sau chiar negru, dar original. Dar nu tuciuriu „traditional”.
Prezenta magrebienilor actuali face inutil orice efort de civilizare a zonei. Nu trebuie sa ne mintim singuri ca aia se vor civiliza vreodata. Punct.
Doamne fereste sa en vina magrebieni de-aia adevarati (ai nostri sunt mai mult indieni), ca aia dau cu cutitu, nu cu markeru